ARTIKEL
• RTL Nieuws: 'Misplaatst': Medewerkers Belastingdienst boos over tv-serie Toeslagenaffaire 'Ons wordt onrecht aangedaan'
• IS DE BELASTINGDIENST WEL ZO HARDVOCHTIG
Als je het bericht van RTL hierboven moet geloven behoorlijk hardvochtig.
De documentaire De toeslagenaffaire heb ik in september gezien samen met klokkenluider Pierre Niessen. Na afloop vertelde hij dat hij als adviseur betrokken was bij de docu en dat hij met het resultaat hoe de cultuur van de Belastingdienst is neergezet, tevreden was.
Ik heb zelf nooit in Dienst Toeslagen gewerkt, wel in een aantal andere onderdelen van de Belastingdienst en ken de cultuur na 40 jaar redelijk goed. Ik vond zelf het beeld van de docu overeenkomen met mijn eigen beeld. Natuurlijk, veel mensen kijken weg, en er werden waarschijnlijk al lang hardvochtige beslissingen genomen en altijd worstelt wel iemand met zijn geweten.
En dat is ook het beeld dat ik altijd had van mijn collega's. Er zijn eerlijke mensen waarmee ik heb gewerkt. Maar niet iedereen, helaas. Wat bijzonder was, dat een aantal collega’s zich schaamden voor hun werk. Op feestjes en soms voor familie verborgen hielden wat voor werk ze deden. Jammer dat je niet trots kan zijn op wat je professioneel doet. Daarvan heb ik zelf nooit zo’n last gehad ook al werd ik vaak vanwege mijn beroep verketterd door zelfs familieleden. Maar zowel collega’s als de burgers heb ik als respectvol naar mij toe ervaren en ik hoop dat dat wederzijds was.
Het zijn mensen die je respectvol moet behandelen ten alle tijden en die op hun beurt jou ook met heel veel respect behandelen. So is life.
DE ONDERNEMINGSRAAD IS MOGELIJK MINDER ONGENUANCEERD DAN RTL DOET VOORKOMEN
Terugkomend op de docu. Heel goed dat de Ondernemingsraad een beroep doet op de dienstleiding om de eigen medewerkers niet in de kou laten staan. Maar op de eerste plaats benadrukt - heel goed en zeer terecht - de Ondernemingsraad dat de Toeslaggedupeerden wel degelijk onterecht heel veel leed zijn aangedaan. Dat mag ook gezegd worden. En dat een aantal medewerkers hiermee niet eens zijn, dat blijkt dan kennelijk wel uit de reacties.
Ik sprak de afgelopen weken een aantal oud- collega’s en mensen die bij de Belastingdienst werken, wat ze vonden van het documentaire. Ik vond het jammer dat een aantal vertelden dat zij niet durfden te kijken en om die reden niet hebben gekeken of na tijdje van ellende de tv hebben uitgedaan. Omdat het te hard was. Ik kwam niemand tegen die zei, dat de medewerkers of de Belastingdienst onrecht is aangedaan door de docu. Ik denk ook niet dat dit het geval is.
En ja, ook ik moet mij naar 40 jaar in die cultuur te hebben gewerkt, ook naar de buitenwacht wel eens uitleggen waarom ik gehandeld heb zoals ik gehandeld heb. En dat is goed. Daarvoor ben je openbaar ambtenaar. Leg altijd uit en leg verantwoording af over je handelen. Ja ik weet niet of ik ook als hardvochtig ambtenaar naar buiten toe bekend ben geraakt. Ja fouten zal ik ook hebben gemaakt
Maar hoe te kijken naar de medewerkers van de Belastingdienst van nu?
In de dossiers van gedupeerden die ik zo nu en dan help, word ik wel geconfronteerd met vreselijke beslissingen en hardvochtige opstellingen en conclusies in de dossiers. Ook van de behandelende ambtenaren nu. Wel hoop ik dat die behandelaars van nu, intern met elkaar hun ervaringen en gevoel delen en in hun thuissituatie kunnen praten over de vragen die ze hebben bij het werk, dat ze moeten doen. Dat wens ik hen wel toe. Ik heb mij altijd gerealiseerd dat ik soms harde beslissingen heb moeten nemen in dossiers, maar de balans vond ik in maatschappelijk vrijwilligerswerk waar ik mijn inzette voor de samenleving met name de Indische gemeenschap. Maar soms ook voor buurthuizen en of een sportvereniging. Ja op die manier kon ik ook de zachte kant van de samenleving ervaren.
Ik heb nog net in mijn werkend leven meegemaakt de omslag dat duidelijk werd dat de Belastingdienst heel fout had gehandeld in de Toeslagenaffaire. Dat kwam mij ook rauw op mijn dak, zeker toen de omvang duidelijk was en de andere dienstonderdelen ook betrokken (konden) zijn. Nu is dat nog veel duidelijker geworden. Bijvoorbeeld de fraudelijsten en de grote groep ondernemers… En het relatief grote percentage (> 80%) gedupeerden met een buitenlandse herkomst… En daarvan een deel ook Indisch net als ik…
In dat licht: verantwoord altijd naar buiten toe naar je familie naar je kinderen ook zeker naar je buren op feestjes en op straat in de kroeg wat je doet in je werkend leven. Er zijn overigens ook (belastingdienst)ambtenaren die op hun beurt ook gedupeerd zijn in het Toeslagenschandaal. Let wel, dus op onrechtmatige gronden benadeeld en vooringenomen behandeld door collega's. Je bent van uitvoerder, heel snel benadeelde.
Een ambtenaar dient weliswaar het algemeen belang maar niet ten koste van een individuele burger.
Stel je de (helaas niet denkbeeldige) casus voor:
door de hardvochtige opstelling van de Belastingdienst heeft iemand – o.a. door armoede - een opleiding moeten afbreken. Het is dan toch niet zo verkeerd, om die persoon de kans te geven de studie weer op te pakken en daarvoor naast de kosten van die opleiding ook de coaching en psychische ondersteuning te betalen. Want armoede doet wat met zelfbeeld…
En ja, het is heel logisch, dat ouders die een kind in de jeugdzorg zijn kwijt geraakt, de rest van hun leven proberen het kind weer terug te krijgen. Op de ondersteuning van die ouders moet niet worden bezuinigd. Laten we alsjeblieft helpen. Waren het vorig jaar nog ca 1115 kinderen die zoek waren, het aantal blijkt nu driedubbel zoveel van kinderen die van hun ouders zijn afgepakt en nog steeds zoek zijn. Laten we als samenleving dat met elkaar oplossen #toeslagenschandaal #ongekendonrecht
Reactie plaatsen
Reacties